GUGL (GOOGLE) JE U UTORAK POČEO da nudi beta verziju Hroma za Android telefone i tablične računare (Chrome for Android) i tako najzad krenuo da objedinjuje svoje programe za prikazivanje mrežnih strana na klasičnim računarima i mobilnim uređajima.

Ovaj Hrom će, međutim, raditi samo na telefonima i tabličnim računarima koji koriste Android 4.0 (poznat i kao Ice Cream Sandwich – sladoledni sendvič), a prema podacima od prvog februara to znači na samo jednom procentu Android telefona.

Za one koji Hrom koriste i na svojim računarima, ova verzija će biti zanimljiva i zbog nekoliko zgodnih funkcionalnosti koje se oslanjaju upravo na to. Kada se prijavite da Hrom koristite na oba uređaja, računaru i mobilnom aparatu, on će na jednom pokazivati iste strane koje su otvorene i na drugom. Pored toga, i automatsko dopunjavanje (Autocomplete) će biti povezano na oba uređaja – ukoliko tražite jednu frazu na računaru ona će se pojaviti kao predlog i kada je tražite na telefonu ili tabličnom računaru. Obeleživači omiljenih strana (Bookmark) takođe će biti sinhronizovani na svim tim uređajima.

U objavljenom saopštenju, Gugl ističe njegovu brzinu i naglašava da je od samog početka projektovan za mobilne uređaje tako da strane prirodno pasuju na mali ekran. Pre ovog izdanja Gugl je imao Hrom za računare i verziju koja se dobijala uz Android uređaje (table i telefone) u sklopu samog operativnog sistema.

Kompanija nije ništa rekla o tome da li planira da objavi i verzije ovog Hroma koje bi bile kompatibilne s ranijim verzijama Androida ili s drugim operativnim sistemima, ali pošto je u suštini isti kao i Hrom za računare može se očekivati da će se jednako brzo menjati, svakih šest do osam nedelja, što inače nije bio slučaj s verzijom ugrađivanom u operativni sistem. Hrom za Android sada se nudi kao aplikacija u Android marketu tako da koristi i njen mehanizam ažuriranja.

Od oktobra 2011. kad je ponudio Android 4.0, a s njim i program za prikazivanje mrežnih strana s istim brojem, Gugl je objavio Hrom 15 i 16 za stone računare i gomilu bezbednosnih ispravki, a ukoliko održi svoj uobičajeni ritam za neki dan ponudiće i verziju 17.

Hrom se inače pojavio u septembru 2008 i trenutno je na drugom ili trećem mestu po popularnosti, zavisno od izvora podataka.

Hrom za Android beta zasnovan je na Hromu 16.0.915.75 za stone računare koji tek treba da se pojavi. Može se preuzeti odavde.