Overclocing je trik koji svi koristimo da “poguramo” procesor da radi na brzini većom od brzine koja mu je određena specifikacijom. Jednostavno rečeno, to znači, ako radi na 1GHz procesor overclocokingom možda da dostigne 1.2 ili 1.5GHz brzinu.

Za većinu smartphonea, procesori radi na brzinama mnogo manjim od svojih maksimalnih kako bi životni vek baterije bio što duži.

Postoji mogućnost da overclockovanjem vašeg Android telefona iskorsitite i njegov pun potencijal.

SetCpu je najbolja aplikacija za overclockovanje procesora vašeg Android smartphonea. Njegova jednostavnost i korisne opcije ga izbacuju ispred ostalih sličnih aplikacija. Možete je preuzeti kao app sa Android Marketa ili jednostavno kao zipovan sa XDA foruma.

Korišćenje SetCpu

Kada instalirate i pokrenete SetCpu aplikacuju, prvo će vam pokazati prozor sa dve opcije. Osim ako imate poseban razlog da uradite drugačije, jednostavno izaberite “Autodetect Speeds Recommended”.

Na ekranu će se pojaviti opcije gde možete promeniti maksimalne i minimalne brzine sata i izaberete metod skaliranje. SetCpu će automatski detektovati maksimalnu brzinu takta vašeg procesora.

Max – maksimalna brzina

Nije dobra ideja da žurite i prevućete klizač do maksimuma. Iako možda neće biti nikakvih problema za većinu telefona, to bi moglo dovesti do nestabilnosti za neke. Umesto toga, pokušajte da povećate brzinu takta u malim koracima, i ako ne primetite neku nestabilnost, vratite i ponovite sa povećanjem brzine takta. U slučaju da primetite da je vaš telefon nestabilan pri brzini koju ste namestili, samo podesite brzinu na nešto ispod te vrednosti.

Min – minimalni radni takt.

Minimalna frekvencija je brzina kojom če se vaš telefon pokrenuti kada je neaktivan ili na zahteve aplikacije koristite. Postavljanje na previše niske vrednosti može izazvati to da vaš telefon da se pokreće sporo na dolazne pozivima, alarm i druge app koji rade dok on “miruje”. Uopšteno je preporučljivo da frekvenciju podesite na najmanje jednu trećina od maksimalne brzine vašeg procesor.

Skaliranje

Razmere opcija određuje koliko agresivno će minimalni i maksimalni clock brzine se primenjuje. Padajući meni vam nudi 5 opcija:

1.OnDemand – automatski postavlja minimalne i maksimalne osnovu opterećenja. Ovo je preporučena postavka.
2.Conservative – veoma sličan OnDemad osim da je skaliranje manje brzo.
3.Powersaver – čini da vaš telefon radi na min brzinom uvek a da daje maksimalni vek baterije.
4.Performanse – čini vaš telefon radi na maksimalnoj brzini uvek.
5.Userspace – ova opcija je beskorisna kao i od sada se čuva kao buduća opcija za aplikacije za promenu brzine takta ako se SetCpu ne koristi.

Kada je vaš telefon osvežen, izaberite “Set on Boot” opciju kako bi omogućili trajno podešavanja.

Održava radni vek baterije

Jedna od najvažnijih karakteristika SetCpu aplikacije je da možete uraditi overclock procesora vašeg telefona a da ne ugrozite bateriju i ne narušiti njen radni vek. Ovo se može postići postavljanjem opcija u “Profiles” koja je dostupna u gornjoj kartici.

Profiles imate mogućnost da izaberete maksimalnu i minimalnu brzinu rada u različitim scenarijima kao što je punjenje, kada je ekran isključen, baterija, visoka temperatura, itd. Možete da smanjite maksimalnu brzinu procesora za one aplikacije koje se tada ne koristi, a to će da nadoknadi vreme za korišćenje dodatnog napajanja baterije kada vaš telefon bude u upotrebi.

Download SetCpu

 

izvor: itrešenja