Radeći na računaru svaki dan, ili malo manje u ređim slučajevima današnjice, čak neprimetno se susrećemo sa svakakvim softverom koji nam kako olakšava tako i automatizuje i ubrzava rad na računaru. Takav softver ulazi u današnje opšte obrazovanje koje se praktično podrazumeva za gotovo svakog korisnika.

Neke od pomenutih softverskih aplikacija su, npr. kodeci, koji nam omogućavaju reprodukciju filmova, sami programi za puštanje istih, zatim, programi za pregledanje i obradu slika, teksta, pa i video zapisa, kao i oni danas najkorišćeniji, a to su web browseri, i još mnogi drugi. Dosta korisnika se odlučuje za neke popularnije programe, dok su drugi prosto navikli na određene i ne žele da ih se odreknu ma koliko ih ubeđivali da su drugi bolji. Ovde vas niko neće ubeđivati ni u šta, samo ćemo vam približiti neke tehničke detalje određenih grupa aplikacija, pa tako sami možete razlučiti neke činjenice i na kraju se odlučiti za aplikacije koje odgovaraju vašim potrebama i navikama.

Softver za optimizovanje računara

U prvom delu ćemo govoriti o softveru koji koristimo za optimizovanje rada računara, tačnije ažuriranje podataka, brisanje privremenih sadržaja i čišćenje registara.

Kao i u svim oblastima, i u ovoj postoji softver koji je najpopularniji i najkorišćeniji. Sada se na tom mestu nalaze dve aplikacije koje se bore za prvo mesto, a to su TuneUp Utilities i CCleaner. Pored kratke recenzije, navešćemo vam i neke od testova koje smo sproveli, kao i našu ocenu datog softvera po kojoj se možete određivati pri izboru.

Počevši od TuneUp – a, koji je jedan od najstarijih softvera za optimizaciju Windows operativnih sistema, jer datira još iz, sada već davne 1997. godine, a razvila ga je firma pod nazivom TuneUp Software GmbH. Od 2011.godinedo danas izašlo je devet verzija pomenutog programa, a broj komponenti unutar istog se sa 16 povećao na 32. Eto, malo usputne istorije i nije na odmet.

Danas TuneUp predstavlja softver za koji tvrde da ubrzava računar, povećava stabilnost sistema i daje vam onaj poznati osećaj novog PC – a, koji svi tako dobro znamo. Takođe je sposoban da produži i trajanje baterije na laptopu sa novim TuneUp Economy modom.

Nakon nekoliko testova samog programa, evo do kakvih rezultata smo došli.


Vrste testova

  • Kopiranje različitih vrsta podataka (slika, video zapisa, tekstova) veličine od ukupno 1GB.
  • Geekbench system performance tool je alat za merenje performansi procesora i memorije računara.
  • Vreme boot – ovanja predstavlja vreme koje je potrebno od pritiska na Power taster da se sistem podigne

Kao što možemo primetiti, poboljšanje je zaista vidno, kao i srazmerno mogućnostima testiranih mašina. Uzevši sve u obzir, definitivno pozitivna ocena za TuneUp Utilities 2012. Ukoliko žeite, trial verziju softvera možete preuzeti sa sledećeg linka: TuneUp.

CCleaner

CCleaner je definitivno jedan od najomiljenijih čistača PC računara. Samo ime CCleaner znači Crap Cleaner iliti u prevodu “čistač koještarija”, svega što nam ne treba, što imamo, a ne vidimo. Kao takav, CCleaner se prvenstveno orijentiše na optimizaciju performansi hard diska. Možda nam ovo na prvi pogled i neće delovati tako bitno, ali ako se osvrnemo, zapazimćemo da je najčešće najsporiji hardware u računaru hard disk i da to obično znači da će usporiti čitav računar bez obzira na njegovu snagu ukoliko je preopterećen koještarijama. Shvatićemo da to uopšte nije mala stvar.

Zanimljivost vezana za CCleaner je to što retko kada izbacuju apdejte, ali kada to urade obično je nešto gotovo revolucionarno ili u najmanjem slučaju jako dobro. Što se tiče samih mogućnosti čistača, pored već pomenute prvonamenske funkcije da čisti viškove podataka sa hard diska, on će vam pružiti pomoć i unaprediti rad vaših registara, omogućiti vam da kontrolišete startup programe svog Windows – a , kao i pomoći pri uklanjanju aplikacija koje više ne koristite. Za razliku od TuneUp – a, CCleaner je otvoren, besplatan softver koji možete skinuti sa interneta.

Naši testovi CCleaner – a pokazali su da je ukupno poboljšanje sistema na većini računara u proseku od 7-13% zavisno od stanja pomenutog. Jako koristan alat, dobro se slaže u radu i sa pojedinim drugim alatima, a možete ga skinuti sa sledećeg linka: CCleaner.