“Vikipedija” planira da sutra isključi svoj veb sajt na engleskom jeziku u znak protesta povodom predloženog zakona protiv piraterije u SAD.

Informativni veb sajt koji uređuju posjetioci “Redit” i blog “Boing boing” takođe su objavili da će se pridružiti ovoj akciji, prenio je Bi-Bi-Si.

Vlasnici ovih veb sajtova protive se zakonskim prijedlozima o zaustavljanju piraterije na internetu i zaštiti intelektualnih prava, o kojima se trenutno vodi debata u Kongresu.

Sa druge strane, “Tviter” je odbio da učestvuje u protestnoj akciji.

Osnivač “Vikipedije” Džimi Vejls izjavio je da pristalice predloženih zakona optužuju kritičare da podržavaju i brane pirateriju.

“To nije tačno. Stvar je u tome što je prijedlog zakona sveobuhvatan i loše sastavljen, pa će imati uticaja na mnoge stvari koje nemaju nikakve veze sa zaustavljanjem piraterije”, rekao je Vejls.

Pristalice predloženog zakona u američkom Predstavničkom domu kažu da se ovim mjerama želi da problematični veb sajtovi ostanu bez prihoda.

Prijedlog zakona omogućava vlasnicima sadržaja i američkim vlastima da zatraže od suda izdavanje naređenja o gašenju sajtova povezanih sa piraterijom.

Bijela kuća je tokom vikenda objavila saopštenje u kojem izražava slaganje sa stavovima kritičara predloženog zakona.

U saopštenju je ocijenjeno da je piraterija na stranim veb sajtovima problem koji zahtijeva zakonski odgovor, ali da Bijela kuća neće podržati zakon koji umanjuje slobodu izražavanja, povećava rizike po bezbjednost na internetu i ugrožava dinamiku i inovacije svjetske informacione mreže.
Izvor: Srna