Internet enciklopedija Vikipedia blokiraće u sredu pristup svojim stranicama na engleskom jeziku, u znak protesta zbog predloga zakona protiv piraterije koji se trenutno razmatra u američkom Kongresu.

“Poslednji detalji se razrađuju, ali je po svemu sudeći postignut konzenzus o potpunoj, a ne delimičnoj blokadi” stranica na engleskom jeziku, napisao je Vels.
“To će biti ludo. Nadam se da će Vikipedia u sredu oboriti telefonsku mrežu u Vašingtonu! Prosledite ovu poruku svima koje poznajete”, dodao je on.

 
“Slobodu nikada ne daje ugnjetač, nju moraju da zahteva ugnjetavani”, naveo je Vels, citirajući američkog borca za građanska prava Martina Lutera Kinga. “U sredu, ‘Vikipedija’ zahteva”, dodao je.
Predlozi dva zakona o borbi protiv piraterije koji se razmatraju u Poslaničkom domu i Senatu, usmereni su protiv internet piraterije. Zakone su podržali Holivud, muzička industrija i američka Trgovinska komora. Međutim, više internet pionira, uključujući osnivače ”iBeja” (eBay), ”Gugla”, ”Tvitera”, ”Jahua” (Yahoo!) i ”Vikipedije”, u decembru je objavilo otvoreno pismo u kojem su kritikovali zakon.
U pismu su naveli da predlog zakona “daje američkoj vladi moć cenzure interneta korišćenjem procedura sličnih onima koje se primenjuju u Kini, Maleziji i Iranu”.
”Vikipedija”, koja je 15. januara obeležila 11 godina rada, najveća je
enciklopedija na svetu sa više od 20 miliona članaka na 282 jezika.