FACEBOOK JE PROŠLE NEDELJE OBJAVIO da će Timeline – redizajnirana strana profila u obliku vremenske ose – postati obavezna za sve korisnike. To znači da ako je ne izaberete sami, Facebook će to učiniti za vas „u sledećih nekoliko nedelja“.Najpopularnija društvena mreža na internetu je sa uvođenjem novog izgleda profila, nazvanog Timeline (Vremenska linija), krenula u decembru prošle godine, nakon što ga je u septembru predstavila na konferenciji F8. Ovo je jedno od najambicioznijih i najobuhvatnijih redizajniranja koje je Facebook izvršio do danas, u nameri da vaš profil korisnika učini vašom digitalnom beležnicom u kojoj možete dokumentovati svoj život, od rođenja do današnjeg dana, kao i da se jednostavnije podsetite svojih starijih objava.

Iako još uvek nisu svi prihvatili Timeline, promena je neizbežna. Da bismo vam olakšali izmenu, predstavljamo vam potpuni vodič za Facebookov Timeline, od samog prelaska na novi izgled do podešavanja privatnosti.

Osnove 

Da biste sami prihvatili izgled profila koji nudi Timeline, posetite adresu facebook.com/timeline i pritisnite taster „Get It Now“.

Nakon što obavite prelazak, Facebook će vas odmah preusmeriti na vaš novi Timeline profil. U ovom trenutku, samo vi možete da vidite novi prikaz vašeg profila – svi vaši virtuelni prijatelji na Facebooku će i dalje moći da pristupe samo njegovom starom dizajnu.

Od dana kada izaberete nadogradnju na Timeline (ili od dana kada Facebook to automatski uradi) imaćete nedelju dana da izvršite promene koje želite – uključujući brisanje starih objava, dodavanje događaja u životu i još toga – pre nego što profil postane dostupan vašim prijateljima. Ipak, ako budete spremni da objavite svoj Timeline profil pre isteka spomenutih nedelju dana, to možete učiniti pritiskom na taster „Publish Now“.

Nove funkcije 

Nakon što pređete na Timeline, otkrićete veliki broj novih funkcija i komponenti. Predstavljamo vam nekoliko najvažnijih:

Lako dostupne kontrole privatnosti: Kada ažurirate svoj status, primetićete padajući meni koji prikazuje s kim tačno delite objavu: Public (Svi korisnici), Friends (Prijatelji), Only Me (Samo ja) ili Custom (Prilagođeno objavljivanje). Kada promenite ovo podešavanje, ono će ostati isto za sve buduće objave dok ga ne promenite ponovo. Takođe možete odrediti status za određene liste.

Navigacija: Postoje dva jednostavna načina da ponovo pregledate ranije objave. Prvi način uključuje izbor godine pritiskom na Timeline klizač na desnoj strani profila, a potom biranje meseca. Ili, možete početi tako što ćete pritisnuti na opciju pored svog imena i pored opcije „Update Info“, nazvanu „Activity Log“.

U odeljku Activity Log (Snimak aktivnosti) možete sortirati ranije objave prema raznim kategorijama, bilo da se radi o sadržaju koji ste vi ili vaši prijatelji objavili, o komentarima, beleškama, ažuriranjima informacija, itd. Ovo može biti korisno prilikom odlučivanja šta želite da zadržite na svom profilu.

Dodavanje „Životnih događaja“: Odmah iznad kontrola privatnosti stoji nova opcija – „Životni događaji“ (Life Event). Isto kao što možete da podelite status ili fotografiju sa svojim prijateljima, takođe možete popuniti vaš profil označavajući događaje kao što su prethodna zaposlenja, porodica i veze, preseljenja, putovanja, itd.

Nakon što odaberete kategoriju za ažuriranje, prikazaće se formular za ispunjavanje detalja, kao što je lokacija, sa kime ste bili, datum, opis, fotografije i podešavanje privatnosti koje omogućava da definišete ko može da vidi tu objavu.

Naglašavanje bitnih stavki: Kao deo vizuelnog interfejsa Timelinea, moći ćete da označite objave koje zaslužuju veću pažnju, odnosno da sklonite naglasak sa onih manje bitnih, i to promenom njihove veličine.

Primera radi, ako želite da označite novi album sa fotografijama sa odmora sa koga ste se upravo vratili, pređite mišem preko napisa i pritisnite na ikonicu sa zvezdicom. Ovo će objavu pretvoriti u „odabranu“, što znači da će biti naglašena prilikom prikaza.

Na sličan način možete sakriti određenu objavu sa vašeg profila, ali bez potrebe da je obrišete – samo pređite mišem preko nje i pritisnite na ikonicu sa olovkom.

Podešavanje privatnosti 

Kada vi ili Facebook odaberete da pređete na novi profil, imaćete nedelju dana da unesete izmene vezane za prethodne objave pre nego što vaš Timeline profil bude dostupan svima.

Veoma je važno napomenuti da Facebook neće izmeniti podešavanja privatnosti za vaše starije objave već će ih samo zadržati. To znači da iako danas objave na Zidu možete ograničiti samo na listu izabranih prijatelja, objave od pre nekoliko godina i dalje mogu ostati dostupne svim prijateljima ili čak svim korisnicima, jer opcija ograničenog pristupa tada nije postojala.

A kada se radi o uređivanju starih objava, imate nekoliko izbora:

Učinite objave dostupnim samo prijateljima – moguće je da vaše prethodne objave imaju različita podešavanja privatnosti. Jedan način – i najlakši – je da podešavanja privatnosti primenite na svim objavama uz pomoć opcije „Limit the Audience for Past Posts“ (Ograniči pristup prethodnim objavama) koja se nalazi pri dnu strane Privacy Settings (Podešavanja privatnosti).

Ako se odlučite da koristite ovu opciju, sadržaj na vašem profilu koji ste podelili sa više od jednog prijatelja – kao što su „javne“ objave – automatski će postati dostupan samo vašim prijateljima. Ipak, osobe koje su označene i njihovi prijatelji i dalje će moći da vide objavu.

Ograničite tuđe objave na vašem profilu – još jedan način da sakrijete prethodne objave je da dostupnost sadržaja sa vašeg Zida ograničite na određene korisnike ili liste prijatelja. Da biste to učinili, idite na stranicu Privacy Settings (Podešavanje privatnosti), potom izaberite „Edit Settings“ (Izmeni podešavanja) pored opcije „How You Connect“ (Način povezivanja). Izaberite padajući meni pored zadnje stavke – „Who can see posts by others on your timeline?“ (Ko može da vidi tuđe objave na vašoj vremenskoj liniji) i odaberite „Custom“ (Prilagodi).

U odeljku „Hide this from“ (Sakrij to od), unesite imena ljudi ili lista za koje ne želite da budu u mogućnosti da vide tuđe objave na vašem Zidu. Potom pritisnite Save Changes (Sačuvaj izmene).

Uređujte objave ručno uz pomoć opcije „Activity Log“ – Na vašem profilu, pritisnite taster „Acitvity Log“ (Snimak aktivnosti) koji se nalazi ispod velike fotografije na profilu. Tu možete da otvorite padajući meni u gornjem desnom uglu na kome piše „All“ (Sve) da biste detaljno pregledali sve tipove objava koje su ikada prikazane na vašem Zidu.

Tu možete da pogledate ko trenutno može da vidi određene stavke pritiskom na ikonicu sa zupčanikom pored objave. Možete pritisnuti i ikonicu sa kružićem pored, kako biste objavu istakli, sakrili ili obrisali sa svog profila.