Ako imate želju  da probate jednu od najpopularnijih Linux distribucija – Ubuntu, možete to uraditi na veoma lak način, koristeći Wubi, Windows Ubuntu Instaler. Iz Windows okruženja možete instalirati Ubuntu na virtuelnu particiju u bukvalno par koraka.

O Ubuntu/Kubuntu sam već pričao ovdje tako da se nećemo zadržavati na tome.Dovoljno je reći da je to trenutno jedna od najpopularnijih linux distribucija

Šta je Wubi?

Wubi je program uz čiju pomoć ćete veoma jednostavno u svega par koraka instalirati Linux operativni u sklopu vašeg već postojećeg windows operativnog sistema, a da ne uništite podatke na svom hard disku.Još jedna prednost ovakvog instaliranja sistema je što kad god vam dosadi, možete ga ukloniti kao bilo koji program kad uklanjate.

Instalacija programa


Za ovu “operaciju” potrebno je da imate internet konekciju jer je nephodno preuzeti Wubi instalaciju sa Interneta,a nakon toga prepustiti Wubi-ju da preuzme potrebni fajl. Na osnovnom ekranu instalera potrebno je uneti veličinu particije, korisničko ime,šifru,jezik, i pustiti da se Wubi uradi ostatak posla.

Instalacija se vrši u jedan običan fajl, što Ubuntu vidi kao particiju, a Wubi izmeni sistemske fajlove u Windows operativnom sistemu da bi se po paljenju računara moglo odabrati Windows ili Ubuntu.

 

Napomene i linkovi

Minimalna hardverska zahtevnost je 256 MB RAM i procesor na 1GHz.

Više o Wubi

Link za preuzimanje