Internet kompanija “Yahoo” podigla je tužbu protiv najveće društvene mreže na svetu “Fejsbuk” (Facebook) zbog nedozvoljenog korišćenja deset patentiranih tehnologija, koje uključuju metode i sisteme oglašavanja na mreži, javile su danas novinske agencije.

Svoje primedbe “Jahu” je prvi put izneo u februaru, nekoliko meseci do ponude akcija “Fejsbuka” na prodaju.Kako je tada pisao “Njujork tajms”, “Jahu” je nameravao da tuži “Fejsbuk” u slučaju da odbije da dobrovoljno plati kompenzaciju.

U tužbi, podnetoj pred okružnim sudom u kalifornijskom gradu San Hozeu, kompanija optužuje “Fejsbuk” za kršenje prava patenata vezanim za tehnologije “on lajn” reklamiranja, zaštitu privatnosti ličnih podataka i socijalne nadgradnje.
“Čitav model društvene mreže ‘Fejsbuk’, koji omogućava korisnicima da formiraju svoje profile i kontaktiraju s drugim osobama i kompanijama zasnovana je na tehnologijama koje je patentirao ‘Jahu'”, navodi se u tužbi.
Jedan od patenata, pripisan “Jahuu” 2010. godine, opisuje metod komuniciranja ljudi na bazi virtuelne platforme koja “omogućuje korisnicima da jednostavno razmenjuju utiske”. “Na žalost, spor sa ‘Fejsbukom’ ostaje nerešen i smatrali smo da je potrebno obratiti se federalnom sudu”, naveli su predstavnici “Jahua”.

Tužioci traže naknadu štete, čiji se iznos, medjutim, ne precizira.
“Fejsbuk”, koji je prošle godine ostvario približnu čistu dobit od milijardu dolara, za sada ne komentariše tužbu, osim što je portparol Džonatan Tou rekao da je za nju saznao iz medija.

“Žalimo što se dugogodišnji poslovni partner ‘Fejsbuka’ i kompanija koja je znatno profitirala od saradnje sa ‘Fejsbukom’ odlučio za parnicu”, rekao je on, preneo je Rojters, ocenjujući da je ovo “prva velika pravna bitka velikih tehnoloških kompanija u oblasti društvenih medija”.

izvor: Blic